Csokifesztivál

A kultúra édes pillanatai. Megnyitotta kapuit a harmadik Csokoládé Fesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozó. A rendezvénynek otthont adó Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a csokigyártás legelismertebb manufaktúrái kínálják termékeiket.

Ékszeres doboz, zongora, kolbász, pizza. Ami közös bennük, hogy egyik sem az, aminek látszik. Az első kettő csokolédából készült, a húsipari termék sem tartalmaz húst csak grillázst, míg a pizza csupa gumicukor. Vasárnapig a kultúra mellett minden az édességről szól az Aba-Novák-Agóra Kulturális Központban.
A csokoládét mindenki szereti, már több 100 éve. Európai szülőhazája az angliai Bristol, ahol 1728-ban kezdték a csoki ipari termelését. Ezek után az első komolyabb manufaktúrák Svájcban jöttek létre. Akoribban a csokoládé csak a gazdagok kiváltsága volt.
Mára kialakult egy erős hazai kézműves csokigyártó réteg, a fesztiválon a szakma legjelesebb képviselői népszerűsítik a termékeik mellett a minőségi csokoládégyártást- és fogyasztást.
Jakobiczné Pályi Hajnalkáról van szó, akit a szakmabélieknek nem kell bemutatni. Szolnokon a többek között a Kauri és a Tünde Cukrászda mesterecukrásza volt.
Jelenleg pedig fiatalokkal is foglalkozik, azt mondja: sok a tehetség. A fesztiválon ők is bemutatkoznik. A Sipos Orbán Szakiskola diákjai itt éppen névvel látják el a piskótadarabot. Kívül – belül csoki, hirdeti egy tábla. Ez a főváris gyártó valóban így is gondolja. Csokoládéból mindent meg lehet csinálni – állítják.
Brazília, Ecuador, Madagaszkár, sokak onnen hozatják az alapanyagokat, majd készítenek például ilyen táblás csokikat – öt órányi munkával.
Rimóczi László standját ez a vőlegény torta díszíti – könnyen kitalálható mivel foglalkozik. A jó grillázs titkáról kérdeztük.
A fesztivál országosan is kuriózumnak számít. Nemzetközi gyártók is érkeztek Ciprusról, Lengyelországból és Szlovákiából. A rendezvény vasárnapig tart.

Előző …Napi jótett… Szolnok Segít – Heti összegzés
Következő Szolnok 9 arca pályázat díjátadó

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás