Kemencében a Kárpát-medence kenyere. A Szolnok Televízió kenyérünnepének első napján a mesterpékek meggyúrták a tésztát és felfűtötték a kemencét. A Művésztelepen mindeközben színes programok szórakoztatták a közönséget.
Már délelőtt nagy volt a sürgés forgás a Művésztelepen. A Szolnok Televízió két napos kenyér ünnepének első napján -élő egyenes adásban- készült el a Kárpát-medence kenyerének tésztája. Mesterpékek gyúrták és dagasztották, hogy megfelelő legyen. Mindeközben a színpadon színes műsorszámok szórakoztatták a közönséget. Elsőként a nagybányai Berena együttes állt közönség elé.
A Berena moldvai csángó dalokat játszott.
Míg a pékek dagasztottak, addig a Művésztelepen a „kenyér és élet„ című képzőművészeti verseny alkotói dolgoztak.
A 200 kilogrammos kenyérhez 44 millió búzaszemből készült a liszt. A vizet Beregszászról, a pityókát Révkomáromból, a sót Parajdról, a kovászt Zentáról hoztuk.
A 40 percig kelesztett tésztát végül nyolcan vetették be a kemencébe.
A nem mindennapi látvány lenyűgözte a nézőket.
A Kárpát-medence kemencéjét 4 nappal ezelőtt kezdték befűteni, hogy megfelelő hőfok legyen benne. A tészta hat órát sül. Augusztus 20-án aztán a kenyérünnep második műsornapján a televízió kamerái előtt átszállítjuk a Táncsics úti színpadhoz, ott megszenteljük és megszegjük. A műsorok ehhez kapcsolódóan a Művésztelepen holnap 8 órakor kezdődnek.