Zentán jártunk

Zenta ismét csatlakozik a Szolnok TV által szervezett Szent István napi kenyérünnephez, – erről tárgyaltak a napokban a vajdasági településen szerkesztőségünk vezetői. A délvidék egyik legrégebbi településén a televízió indíttatására tavaly óta saját Szent István napi ünnepséget is szerveznek.

Három évvel ezelőtt sült meg augusztus 20. -ra az első óriáscipó, amely akkor 57 kilogrammot nyomott és alföldi lisztből, székelyföldi kemencében készült.
Tavaly a kezdeményezéshez a Kárpát-medence számos más települése csatlakozott, a hagyomány pedig idén is folytatódik. A szolnoki kenyér ezúttal minden eddiginél nagyobb, 200 kilogrammos lesz és a Művésztelepen megépült óriáskemencében sül majd. A programhoz idén is csatlakozik Zenta, a Délvidék egyik legrégebbi települése, a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális központja. A bekapcsolódó városokban szintén sor kerül ezen a napon a közös kenyér ünnepére, bár Szent István ünnepének a majdnem színmagyar Zentán egészen 2013-ig nem volt igazán tradíciója. Tavaly azonban a Szolnok Televízió kezdeményezésére elindult a hagyományépítés a vajdasági településen.
Zenta mindig fontos szerepet játszott a magyar történelemben, a török elleni döntő küzdelem is e városban zajlott a Karlóczai béke előtt 2 esztendővel. A trianoni békeszerződés ugyan elválasztotta hazánktól a területet, de szívükben és kultúrájukban a magyar nemzethez tartoznak ma is. Természetesen a magyar anyanyelv oktatás is biztosított az oktatási intézményekben.
Sándor József parlamenti képviselő tavaly elsőként üdvözölte a Szolnok Televízió kezdeményezését. Mint mondta: a kenyér minden magyarnak az életet jelenti.
Tavaly a Kárpát medence kenyerének ünnepén a Zentai Gazdakör is képviseltette magát. A gazdakör elnöke úgy fogalmazott: ez a kenyér több, mint egy péktermék. Szimbolikus jelentőséggel bír, az összetartozást jelképezi. A sütés és a köré szervezett ünnep pedig felejthetetlen élményt jelentenek számukra.
Zentán is készülnek saját augusztus 20-i ünnepségre. Kenyerükhöz alföldi lisztet vitt Harcsa Béla, a Szolnok Televízió cégvezető-főszerkesztője.
Természetesen Zentáról is érkeznek majd pékek Szolnokra, nekik is fontos szerepük lesz abban, hogy megsüljön az óriáskenyér.
Szerkesztőségünk vezetői Zentáról kovásszal indultak haza – a szolnokiak ezzel majd a Kárpát-medence kenyerének sütésekor és annak kóstolásakor találkozhatnak.

Előző Tábortűz motorosokkal
Következő …Napi jótett… Szolnok Segít – Folytatódik a licit

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás