Idén is a lipóti pékek képviselik Magyarországot az augusztus 20-i rendezvényünkön, amikor ismét megsütjük a Kárpát-medence kenyerét. Az óriáscipó ezúttal minden eddiginél nagyobb 200 kilogrammos lesz.
Lipót. Egy ezerarcú kis község a Szigetköz szívében, páratlan természeti értékekkel. És egy messzeföldön híres pékséggel, melynek története 1992-ben kezdődött. Kezdetben csak a Lipót környéki településeket látták el péktermékekkel, majd 2006-ban megkezdték mintabolt hálózatuk kiépítését. Mára már országszerte 205 található belőle. A Kárpát-medence kenyerének megsütésében idén is ők képviselik majd Magyarországot. A pékség tulajdonosa, aki egyben Lipót polgármestere is, azt mondta: tanultak a szolnokiaktól.
Lipóton hétvégén rendezték meg a kenyér és halfesztivált, itt találkoztunk Kovács Péterrel. A szolnokiaknak ismerős lehet a Lipóti Pékség üzemvezetője, hiszen péktársaival tavaly is itt a megyeszékhelyen gyúrta a Kárpát-medence kenyerét. Idén is eljön, hogy részt vegyen a 200 kilogrammos kenyér elkészítésében. Azt mondja, már izgatott, de hiszi, hogy csakúgy, mint tavaly most is elkészül az óriáscipó.
Kovács Péter mellett Diószegi László és 5 határon túli pékmester együtt dagasztja meg a kenyeret valamint azt a testvércipót is, melyet Kolozsvárra a Magyar Napokra küldünk a megyeszékhelyről. Augusztus 20-án reggel 9 órakor nyitjuk rendezvényüket, melyre várjuk az esemény egyik fővédnökét Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és Septe Józsefet a Magyar Pékszövetség elnökét. A kenyér megszentelése és megszegés augusztus este 7 órakor lesz a Tisza parki Nagyszínpadon, de az ezt megelőző napon is érdemes lesz kilátogatni a művésztelepre, ahol többek között színes, zenés programok, kirakodóvásár, művészeti kiállítás, kenyérsütő- és kispék-verseny várja a közönséget.