Még egy-két hét és indul a dinnyeszezon. A napokban kezdték el szüretelni az igazi szabad földi magyar dinnyét a földeken. Egy kilogramm ára 300 forintba kerül, de ha jobban beindul a szezon, ennél azért lentebb megy az ára. A szolnoki piacon egyelőre csak import dinnye kapható.
Huber István a termést mutatja dinnyeföldjén Fegyverneken. Az őstermelő földjén viszonylag korán kezdett érni a lédús finomság, hála az időjárásnak.
A fóliasátorban már június közepén megérett a dinnye, a szabadföldit pedig a napokban kezdték szedni. A dinnye nemcsak kényes, de pénzigényes is. Hektáronként másfél millió forintba kerül, ez azt jelenti, hogy legalább 300 mázsát kell megtermelni belőle, hogy nullára kijöjjön a termelő. A hazai ízletes gyümölcs egyelőre meglehetősen sokba kerül.
Egy kiló dinnye egy liter folyadék, méghozzá természetes úton előállított, ásványi anyagokkal telített, káros só nélküli, páratlanul értékes gyümölcslé. A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcs, mégis kevés fogy belőle Magyarországon. A magyarok ilyenkor még a többi idénygyümölcs közül válogatnak, a dinnye után nyár közepén nő a kereslet.
Ez a hölgy végül mégis meggondolta magát, és a málna mellé vásárolt egy több mint tíz kilós görögdinnyét is. Az igazi, magyar földön termett, mézédes görögdinnyének nehéz ellenállni. Keresik már a gyümölcsöt a szolnoki piacon is, egyelőre azonban a vásárlóknak be kell érniük az import dinnyével.
Az idei év időjárása kifejezetten kedvező hatással volt a sárgadinnyére is, remek a hazai termés. A magyar sárgadinnye kilója átlagosan 400 forintba kerül, import társait ennek feléért megvásárolhatjuk. Egy-két hét és az ország minden pontján beindul a szüret. Az igazi dinnyeszezon várhatóan július közepén indul.