Magyarország egyik legkedveltebb gasztronómiai ünnepévé nőtte ki magát a Karcagi Birkafőző Fesztivál, melyet immár 16. alkalommal rendeztek meg. Június utolsó szombatján több mint 300 öntöttvas lábasban, illetve bográcsban főtt a Nagykunság nemzeti eledele.
A négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács szerint ilyen egy jó birkapörkölt. Elkészítésének évszázados hagyományai vannak a Nagykunságban.
A jeles napok el sem képzelhetőek, ahogy ők mondják, birkatest nélkül.
A földművelésügyi miniszterhez hasonlóan főzőkanalat ragadott a megyei közgyűlés elnöke is, aki maga is karcagi.
A karcagiak pedig rendkívül büszkék arra, ahogy ők főzik a birkapörköltet.
„Már tőlünk akár 12 kilométerre is másként főzik a birkát. Mi a titka: maga a jó a birka, tehát a birka hús, mint alapanyag és a jó fűszerek.„ – Azaz zsír, vöröshagyma, őrölt fűszerpaprika, erős paprika és só. No meg, kizárólag egyenes aljú öntöttvas lábos.
Az idei, sorrendben 16. Karcagi Birkafőző Fesztiválnak Kalocsa volt a díszvendége. A népművészeti remekművek mellett azt is bemutatták, ők is értenek a főzéshez. Kuriózumnak számító káposztás birka rotyogott a bográcsban.
A fesztiválnak messze földön híre van, ezúttal is több mint tízezren látogattak el a Nagykunság fővárosába.
A főzőversenyre benevezett csapatokat ezúttal is szigorú zsűri pontozta.
A szervezőknek arra is volt gondjuk, hogy a tartalmas ételek mellé méltó szellemi táplálék is jusson.