Változások a pálinkafőzésben

Jelentős eltérések jellemzik az idei pálinkafőző szezont a tavalyihoz képest. 2010-óta jövedékiadó-mentesen lehetett 50 liter 86%-os pálinkát főzni, vagy főzetni – idén ez már nem így van. Az Európai Bíróság döntése a zugfőzdék felvirágzását hozhatja magával.

A friss főzet szilvapálinka alkoholfokát ellenőrzik ebben a házi pálinkafőzdében. Az ősz beköszöntével egyre többen készítenek fel nem használt gyümölcsükből pálinkát, nincs ez másként Szolnokon sem.
Ezévig ezt minden gond nélkül megtehették 100 liter 43 térfogatszázalékos mennyiségig, viszont januárban az Európai Bíróság döntésének értelmében szigorodott a szabályozás.
A változások többek között magukban foglalják, hogy a házi pálinkafőző készülékeket 15 napon belül be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzatnak. A 2010-ben bevezetett jövedékiadó-mentes pálinkafőzés az Európai Unió szerint szembe megy az Uniós joggal, ezért azon változtatni kell. Brüsszel szerint még mindig sérti az uniós jövedéki szabályokat, hogy a magyar állam úgy szüntette meg az otthoni pálinkafőzés ingyenességét, hogy csak évi 1000 forintot szed be utána.
Ez pedig már egy kereskedelmi pálinkafőzde, ahol a termelés mellett bérfőzéssel is foglalkoznak. Az így előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított szeszesital adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, ami a jövedéki adó 50%-a, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.

Előző Naperőmű a parkolón
Következő Szolnok kérdőív

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás