Már begyújtották a Kárpát-medence kenyerének kemencéjét

Idén is megsütjük a Kárpát-medence kenyerét. A rekordcipó ezúttal minden eddiginél nagyobb 250 kilogrammos lesz. Diószegi László székely pékmester és két sepsiszentgyörgyi pék már megérkezett Szolnokra és elkezdték az előkészületeket.

Már tegnap este óta ég a tűz a Kárpát-medence kenyerének kemencéjében. Diószegi László székely pékmester és két sepsiszentgyörgyi pék már megérkezett a megyeszékhelyre. A teknők is készen állnak, ebben gyúrják majd az összetartozás szimbólumának tésztáját és az alföldi liszt is zsákokban várja, hogy a többi – határon túli – összetevővel együtt belekerüljön. Idén az egyik újítás a kenyér formája lehet, hiszen Diószegi Lászlóék éppen azt a tartószerkezetet állítják össze, amelybe majd beleöntik a 300 kilogrammnyi tésztát, így a kenyér nem lapul el, hanem magasabb lesz.A kemencében ma kora este még sütni szeretnének a pékek – a tervek szerint két 50 kilogrammos kenyeret vetnek be. Sepsiszentgyörgyről két pék érkezett: egyikük Simon István – ő először jár Szolnokon, másikuk pedig Kanyó Gyula, aki már ismerős lehet a tévénézőknek. Gyula azt mondta: szívesen jött, hiszen neki a megyeszékhely a második hazája.A Kárpát-medence kenyere idén minden eddiginél nagyobb, 250 kilogrammos lesz. Mindehhez 180 kilo liszt, 100 liter víz és 30 kilo pityóka, azaz burgonya kell. A Művésztelepen augusztus 19-én kezdődik a program, 13 óra 30 perctől koncertekkel, kulturális műsorokkal és természetesen a Kárpát-medence kenyerének megdagasztásával. Este 22 órakor pedig éjszakai kenyérsütéssel várjuk az érdeklődőket. 20-án reggel 8 és 9 óra között az első kétszáz érkező egy ünnepi székely cipót kap ajándékba, majd a rekordkenyeret kivesszük a kemencéből. Egészen negyed hatig tart majd a forgatag, ekkor a Kárpát-medence kenyerét átvisszük a Tisza parki nagyszínpadhoz, a kenyéráldás pedig este hét órakor lesz.

Előző Struktúraváltás a Hetényiben
Következő Halfőző verseny

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás