Több méteres sor és hosszú várakozási idő. Ez vár arra, aki néhány nappal Karácsony előtt vásárolja meg az ünnepi asztalra kerülő halat. Az előző évekhez hasonlóan, most is hatalmas a forgalom a halüzletnél.
Ezt támasztotta alá Borbíró Istvánné, a Tiszahalker Kft. vezetője. “A legkelendőbb és ilyenkor a legnépszerűbb a ponty, abból adunk el a legtöbbet év közben is, illetve karácsonykor is. A szezon viszont korábban kezdődött, mint az elmúlt évek alapján tudhatjuk, mert már egy olyan jó 3 hete tart a forgalomnövekedés”
Sok család ünnepi menüsorából kihagyhatatlan a halétel. Így vélekedik erről Rácz Lászlóné is.
“A karácsonyi menü, hát én gondoltam: jó kis húsleves, töltött káposzta, rántott hal, majonézes krumplisalátával. Tehát mindenképpen a pontyot, mivel láttam az előbb, hogy teljes friss anyag lesz és érdemes várni.”
Tiszasülyről frissen érkezett a halszállítmány, pár óra alatt fel is vásárolják.
“Halászlé lesz, sült hal, paprikás hal…ezért kell ennyi ideig itt állni.”-nyilatkozta Nagy Miklósné.
A jó magyar halászlé pontyból készül. “Sima halászlé lesz plusz alaplevet próbálunk csinálni és a sima halászlébe pontyszeleteket.”-mondta Bárány Tibor. A piaccsarnokban működő halszaküzletben a tavalyi árakon mérik a halat. Az élő ponty kilója 2300-, a busafilé 999, az amur 1999forintba kerül kilónként. A tisztított harcsát kedvelőknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlni: 3145 forintot kérnek kilójáért.