Beindult az őszi gombaszezon. Több százan szedik a gombát Szolnokon és környékén, a piaci gombaszakellenőrnél is megnövekedett a vizsgálatok száma. Legfontosabb szabály, hogy csak szakemberrel leellenőrzött gomba kerülhet a konyhába.
Gombaellenőrzés a a piac gombavizsgálójában. A szakellenőr minden behozott gombát egyesével megnéz, hogy ehető-e. Ilyenkor ősszel nagyon sok őzlábgombát, lilatönkű pereszkét, szegfűgombát -bár ennek ideje épp most járt le- és cafrangos galócát visznek ellenőrzésre.
Az esős időjárás következtében egyre többet. Kedd kivételével minden hétköznap 9 és 10 óra között lehet bevizsgáltatni a leszedett gombát. Egy óra alatt háromszor kell üríteni a szemeteskukát – ez is mutatja, hogy beindult az őszi gombaszezon.
“Ha nem tudja milyen gombát szed, akkor külön kis kosárba kell szedni, de ne zacskóba, mert egy óra alatt is megromlik. Hozzák be és akkor megnézzük.”” -mondta BERTA MÓNIKA gombaszakellenőr.
Az erdőkben, mezőkön eső után egyre több gomba dugja ki a fejét. Csak azért, mert valamelyik példány szép, még nem biztos, hogy fel is szabad szedni.
Ezt azért ne szedjék fel, mert gyomorrontást okoz, nagy mennyiségben mérgező. Ebből is sok nő Szolnokon. Ha valaki inkább a piacon szerezné be a gombalevesbe valót megteheti, hiszen árulnak többfélét. Az asztalokra kikerült példányokat a szakellenőr minden reggel leellenőrzi, ezt az árusoknál megtalálható tanúsítvány is igazolja. ”