Egy rendezvény két helyszínen. A teli kamra titkáról idén nemcsak Szolnokon, hanem Nagykörűben is lerántják a leplet. A második Dunszt fesztiválon és a Nagy Befőzés napján a hagyományos ízeké és a falusi életvitelé lesz a főszerep.
Az ősz a téli eltevések időszaka. Ezt a kivételes hangulatot élhetik át azok, akik október 7-én ellátogatnak Nagykörű főterére. A Nagy Befőzés program keretében közel 50 helyi kiállító mutatkozik be.
“Ez a közösség, aki ott él a faluban képes arra -szellemiekben és hozzáállásban is- hogy ezt a sokszínű hagyományt ápolja és tovább vigye. Tíz év alatt kistermelők és őstermelők, falusi vendégasztalok sokasága jött létre. Maga a produkció és fesztivál alapvető kínálata ez a sokszínűség: a helyi emberek tudása.”- mondta Baráth József Nagykörű alpolgármestere.
A Nagy Befőzés napja ebben az évben a második Dunszt fesztivállal bővül, ahol a régmúlt idők hagyományait ismerhetik meg a szolnokiak. Az családi programok és a helyi termék vásár a Vándorló Bográcsok Találkozójával egészül ki, melynek keretében a Törökszentmiklósi kistérség 8 települése mutatkozik be.
“Mi szerettük volna azt, hogy a járáshoz tartozó községek megismerjék egymás kultúráját, hagyományait, népszokásait, illetve, hogy miként élnek ott az emberek.”- mesélte Kazinczy István Tiszatenyő polgármestere.
“Nagykörüben van egy falusi nagy befőzés, Szolnokon pedig egy városi, illetve urbánus befőzés. Nagykörüben, illetve a Vándorló Bográcsoknál is a hagyományos konzerválási, őszi kamrafeltöltési titkokkal lehet megismerkedni. Nálunk pedig a városi technológiákkal.”- tette hozzá Molnár Lajos Milán az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.
A rendezvény kísérő programja a Slow Food, azaz komótos étkezés. A nemzetközi öko-mozgalom célja a jóízű étel fogyasztás és a helyi termelők támogatása. A Nagy Befőzés október 7-én Nagykörű főterén, a II. Dunszt fesztivál október 8-án Szolnokon a Hild Téren várja az érdeklődőket.