A Gulyáskonferenciával hivatalosan is megnyílt a 19. Szolnoki Gulyásfesztivál. Szó volt a magyar agráripari termékek és a magyar vendéglátás szereplőinek kapcsolatáról, a külföldi alapanyagok kiszorításáról és a hagyományőrzésről is.
Ínycsiklandó, hazai falatok várták a konferencia résztvevőit. A magyar termékeket képviselték ezek a standok, hirdetve a minőséget. Mert lehet minőségről beszélni. A magyar alapanyagok kiválóak, a belőlük készült ételek úgyszintén. Mindezt külföldön lehet igazán megtapasztalni, amikor hiányzik egy jó leves vagy ez ízletes, fűszeres második fogás – mondta Kovács Sándor. A megye közgyűlés elnöke arról is beszélt a konferencián, hogy mostanra eloszlott az a tévhit, hogy az olcsóbb külföldi áru jobb volna a magyarnál. A gasztronómiai az egyik olyan ágazat, mely világszerte öregbíti hazánk hírnevét. Elismert séfjeink vannak, több ételünket pedig külföldön is felszolgálják, ilyen a gulyás is.
“A magyar konyha erős, a magyar konyha jó, mindig lehet javítani rajta, a minőségen változtatni, javítani rajta. Az alapanyagok egyre jobbak, adottak.”” – tette hozzá Kovács Sándor.
Csányi Sándor a Gulyásfesztivál alapító-főszervezője azt mondta: a magyar ételnél nem találni jobbat. A titka az, hogy – bár sok nemzet próbálta átformálni – mégis megtartotta rá jellemző vonásait, ízeit.
“”Én is végigjártam Európát, részt vettünk ilyen olyan fesztiválokon. Én még nem tudtam jobbat ételt enni a magyar ételnél, nem elfogultság valószínű, hogy ilyen identitás, de világszinten is azt mondják, hogy a magyar konyha kitűnő.”” – mondta Csányi Sándor.
A magyar gasztronómia hagyományainak ápolása közös érdek, mindez a technológia fejlődésével együtt is jól tartható. Az étkezés egy nemzetet fog össze, kultúráját alakítja. Az előrelépés, fejlődés pedig megkérdőjelezhetetlen, mindezt a gasztronómiával kapcsolatos versenyeken elért helyezések is hűen tükrözik. ”