Beregszászról jött a víz a Kárpát-medence Kenyeréhez

Idén ismét elkészül a Kárpát-medence kenyere és az előző évekhez hasonlóan tegnap ismét Beregszász mellől érkezett hozzá a forrásvíz. A település magyar ajkú lakosai az anyaországban élőkhöz hasonlóan már készülnek az államalapítás és Szent István király ünnepére

Az előző évekhez hasonlóan idén is Kárpátaljáról érkezett a víz a Kárpát-medence kenyeréhez. A program állandó résztvevője Beregszász, amely város Ungvártól mintegy 70, Munkácstól 30, a beregsurányi határátkelőtől pedig 6 kilométerre fekszik. A kárpátaljai város Ukrajna egyik legjelentősebb borvidéke. A hegyek lejtői és a napsütéses órák magas száma kedvező feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez, így több ezer hektoliter és több féle fehér, rosé és vörös bort készítenek évente. A mezőgazdaságon belül a szőlőtermesztés és a borászat az egyik legjelentősebb munkalehetőség a környéken.

“Sok turista jön ide, hogy megkóstolhassa borainkat. Az ismert nemzetközi borfesztiválra, amely évente március 8-án megrendezésre kerül sok turista látogat nem csak az egész ukrajnából, hanem Európából is.” – mondta Fecsora András a Beregszászi Polgármesteri Hivatal gazdaságfejlesztési osztályvezetője

A települést övező hegyek alatt jelentős termál- és gyógyvíz készlet található, amelyet fürdők formájában hasznosítanak. A város egyik legvonzóbb turisztikai látványosság a Pacsirta fürdő. A szabadidős komplexum 2011-ben 4 medencével bővült. A létesítmény egész évben nyitva tart és naponta átlagosan mintegy 2500-3000 strandolni és gyógyulni vágyót fogad elsősorban Magyarországról és Ukrajnából, de a szolgáltatások népszerűek Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban és Franciaországban is.

Sztojka Szilvia medikus kiemelte: “Maga a termálvíz, tehát a gyógyvíz, legfőképp ezért jönnek, de egyébként olyan szolgáltatások vannak nálunk, mint fish spa, tehát halacskás pieling – ez maga a fürdő területén. Van sószoba, ez a komplexum területén található, ami szintén légzőszervi megbetegedésekre inkább javallott.”

A Kárpát-medence kenyere program kezdetei óta a beregszászi ízek is megjelennek a Szolnokon sütött kenyérben. A megyeszékhelytől mintegy 300 kilométerre fekvő 24.000 lelkes településen még őrzik azokat az évszázados recepteket és módszereket, ahogy nagyapáink, vagy akár az ő felmenőik készítették a kenyeret. A szolnoki rendezvény a határon túlon is jelentős ismertségre és elismerésre tett szert az elmúlt években. Beregszászt évek óta Kézi László képviseli, őt hazaérkezésekor, már kisebb tömeg szokta fogadni, akik elsősorban arra kíváncsiak, hogy hogyan ünnepeltek és mi történt Szolnokon.

Kézi László úgy fogalmazott: “Kíváncsiak arra, hogy hogy működik ez az egész, mi ennek az értelme. Én mindig annyiszor elmondom, hogy ez arról szól, hogy a nemzet egysége Magyarországon. Ezt megsüssük az anyaországban, összejövünk 5 pékmester és ezt megcsináljuk és ez nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy együtt csináljuk ezt az egészet, mert ez az egésznek a lényege, hogy a Magyar Nemzet egysége. Amit szétszakítottak az most ugye újból egybe. Csak a határok választanak el bennünket, de maga a nemzet az egy.”

Előző Tanszerkörkép
Következő Készül a JNSZM Vakok és Gyengénlátók Egyesületének új épülete

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás