Komáromban jártunk

Az Észak- komáromi Földes Pékség tulajdonosát is várjuk augusztus huszadikai kenyérsütésünkre. A felvidéki pékmester tegnap látta vendégül stábunkat. Révkomáromról készülő filmünkbe ezúttal a környék történeti, gasztronómiai értékeit is bemutatjuk majd.

Észak- Komáromtól 16 kilométerre- Marcelházán fogadták elsőként stábunkat a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub tagjai. Ahogy határainkon belül- úgy a magyar többségű felvidéki területeken is sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz…. Méghozzá sikerrel. Az íjászklub nemrég Törökországban remekelt. A “sólyomfészekben”” egyre csak gyűlnek az elismerések.

“”Abháziától kezdve Isztambulban nagyon sok versenyen voltunk és a férjem nagyon sokszor megnyerte a távlövés kategóriáját. Én Törökországban idén versenyezhettem először, mindig férfi kategóriában, tehát minden egyes alkalommal férfiak között, dehát azért ott is sikerült dobogóra állni néhányszor.””- mondja Bogár Valéria

Sorsszerű véletlen, hogy a klub vezetője éppen a Jász- Nagykun- Szolnok megyei Kunszentmárton határában előkerült avar kori páncéling pikkelyeiről vett másolatból készít vértet. Nem először kérik meg régészek arra, hogy tesztelje a korabeli páncélzatok ellenálló képességét. A következő állomás a nagy múltú komáromi erőd, mely a török időktől kezdve évszázadokon át védte a várost és a vidéket. Az erődöt Gráfel Lajos vezetésével ismerhettük meg.

“”Óriási nagy épületről van szó, mert jóformán a földszint, de ugyanúgy az emelet is több mint 500 méter és ha átmegyünk a földszinten és az emeleten akkor már legyalogoltunk egy kilométert.””

Az erődben jónéhány filmet forgattak már. Legutóbb például egy emerikai fantasztikus film hátterét adta a monumentális épületegyüttes…. A városon át kígyózó ódon falaktól nem messze üzemel az F&K Pékség. A tulajdonos Földes István és fia Róbert kedvünkért a frissen sült termékekből látványsarkot rendezett be.

“”Késő este elkezdjük, hogy reggel minden friss legyen, hogy mikor jönnek reggel vásárlók- tízóraira, reggelire amikor veszik akkor kész legyen minden.””

Utunk Gútára vezetett. Komáromtól 25 kilométerre a Georgina Farm vendégei voltunk. A családi vállalkozás meglepően széles palettát fog át. Joghurtok, sajtok, lekvárok, szörpök és bor is készül a portán. A házi sajtüzembe ottjártunkkor éppen a reggel beérkezett 500 liter tehéntej feldolgozása folyt.

“”Fölvágjuk és utána el tudjuk kezdeni a rögöket, a töretet szép lassan kevergetve kidolgozni. Minden sajtnak megvan, hogy körülbelül mekkora töretre vágjuk és ezt ki kell dolgozni.””- tudtuk meg Nagy Veronikától, a vállalkozás vezetőjétől.

A Komárom környéki borvidék is felfedezésre vár. Búcson Karkó János borászatában is szívesen láttak bennünket, hol rögtön egy pincetúrára indultunk.

“”Atyai nagybátyám akit szintén Karkó Jánosnak hívtak Zichy Ernő borásza volt Neszmélyen és ő- igaz, hogy 12 éves voltam mikor ő már meghalt, de amíg ideje volt és tudott velem foglalkozni együttlétünkkor mindig azt emlegette, hogyha igazán boldog ember akarsz lenni akkor a szőlészettel és borászattal foglalkozz.””

Karkó úr szőlőültetvényén két hét múlva kezdődik a szüret. A tulajdonos Szolnok környékéről is várja az érdeklődőket…. Komáromi utunkból film készül, melyet szerkesztőségünk augusztus 20- án tűz műsorra. ”

Előző Visszatért a kánikula
Következő Készül az “Én vagyok Szolnok” musical

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás