Sepsiszentgyörgyön jártunk

A Kárpát-medence kenyeréhez ismét Erdélyből, Parajdról hoztuk a sót. Stábunk Kovászna megye székhelyére Sepsiszentgyörgyre is ellátogatott, ahol találkozott Diószegi László székely pékmesterrel. A helyi – méltán népszerű és sikeres – pékség tulajdonosa azt mondta: augusztus 20-án immár hazajönnek Szolnokra.

Szemet gyönyörködtető tájakon keresztül vezetett az utunk Szolnokról, Sepsiszentgyörgyre. Kovászna megye székhelyén 55.000-en laknak, valamivel több, mint 80 százalékuk pedig magyar. A városban megismerkedhetünk Székelyföld és a székelyek történelmével is. A Székely Nemzeti Múzeumban van a határon kívüli egyik legnagyobb magyar közgyűjtemény. A tárlatoknak 1910 óta ez az otthona, ekkor költözött a Kós Károly tervei alapján épített intézménybe.

“Nagyon fontos és hatalmas kincseket őriz a könyvtárunk, a negyedik magyar nyelvemléket őrizzük itt az Apor kódexet. Nagyon fontos és tudományos körökben rendkívül ismert a múzeum régészeti gyűjteménye is. egy rézkori kultúra az, amiről mindenkinek eszébe jut a Székely Nemzeti Múzeum.”” – mondta Bartha Zonga múzeumpedagógus.

Jelentős a természet- és néprajzi gyűjteményük, az udvaron látható tájház valamint itt őrzik az egyik legrégebbi székelykaput is. Ezt a kaput is őrzik – ráadásul sikerrel. A városban mindenki imádja a labdarúgást. A Sepsi OSK tavaly történelmet írt, hiszen feljutott a román első osztályba, ahol egyedüliként képviseli a székely színeket.

“”Ilyen élményben nem volt még részem. Két csapattal már feljutottam az első osztályba, de nem lehet elmondani, milyen érzés, mikor itthon feljutsz az első ligába, történelmet írsz ennél jobb érzést nem is tudtam elképzelni.”” – mondta a csapat csatára Hadnagy Attila.

Ez már a Diószegi Pékség, amit 1996-ban alapított Diószegi László 6 alkalmazottal, 1 kemencével és 1 autóval. Már már Erdély legnagyobb pékségévé nőtte ki magát, 12 kemencéjük, 33 autójuk és 210 alkalmazottuk van. Románia 13 régiójába szállítanak kenyeret, de Diószegi mintabolt Angliában is van. A nap minden szakában dolgoznak, sose áll le a munka. 24 óra leforgása alatt 24 tonna kenyeret sütnek és ezt a mennyiséget mindig el is tudják adni. Diószegi László azt is elmondta: családjukban ez a szakma már hagyomány.

“”Én egy olyan kedvező helyzetben vagyok, hogy nem csak édesapám, hanem nagyapám is pék volt, nálam teljesen hagyomány a pékség.”” – mondta Diószegi László.

Erdély meghatározó péksége a Diószegi, de nem szabad az elért sikeren ülni – tette hozzá gyorsan a pékmester. Mindig vannak új kihívások, folyamatos fejlődésre van szükség. A Kárpát-medence kenyerének szolnoki kemencéje mellett is igaz ez a tétel. Erdélyt idén is sepsiszentgyörgyi pékek képviselik, akiknek rendkívül fontos az augusztus 20-i ünnep, szolnoki ünnep.

“”Itthonról hazamegyünk Szolnokra. Ilyen egyszerűen tudnám összefoglalni. Sepsiszentgyörgy az itthonom, Szolnok meg az otthonon. Úgyhogy röviden annyit tudok mondani, hogy itthonról haza megyünk.”” – tette hozzá Diószegi László.

Az összetartozás kenyerének receptje már évek óta megvan, az egyik fontos kelléke a só, ami Erdélyből érkezett. Ha pedig Erdély és só, akkor Parajd.

Tóvalvi Csaba a Parajd mellett korondi üzemében készíti a parajdi sótömbből a kenyérbe valót. A vágás, darálás és csomagolás után pedig boltba kerül a kész termék, mi is innen választottunk.

Ez a természetes darált só lesz. A konyha só. Amiben nincs kén, jód, csomósodási gátló. Ez természetes darált só. 100%-os természetes.”” – mondta Tófalvi Csaba.

Parajdi sóval távoztunk tehát Erdélyből. A nagyközönség majd augusztus 20-án a kenyér megszegésekor tudhatja meg, milyen ízt adott a Kárpát-medence kenyerének. ”

Előző Matrica kampány a kutyákért
Következő Karcagi sajtótájékoztató – Astanai kiállítás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás