Kötelező lehet a szervizdíj a vendéglátó egységekben. A díj mértéke a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslata szerint nyolc, de tizenöt százalék is lehet. A cél elsősorban az ágazatra jellemző alacsony bérek növelése és a munkaerő megtartása.
Van aki természetesnek tartja, de olyan is akad, aki csak esetenként ad borravalót fogyasztás után. A szállodák és éttermek szövetségének friss javaslata alapján, a jövőben a szervizdíj kötelező lehet a vendéglátó egységekben.
“Valamilyen szinten mindenképpen szoktam adni. Általában azért, mert nézem az emberek fáradozását és azt, hogy kiszolgálnak bennünket.”- mesélte Zsigri Józsefné.
A belváros egyik éttermében egy három fogásos menüt 1050 forintért lehet kapni, melynek -a javaslatban szerepelő- 15%-os kötelező szervizdíja 157 forint. A tervezet szerint a díj mértékét az üzemeltetőnek a dolgozókkal közösen kell meghatározni. A szövetség a javaslatot a hazai munkaerő megtartása miatt, illetve a külföldön dolgozók visszahívása érdekében dolgozta ki.
“Ami kötelező az ellen van egy negatív érzés és tartózkodás. Azt gondolom ez a dolog még kidolgozásra vár, illetve vélemény ütköztetésre. Arra jó volt, hogy a szakma beszélgessen és beszéljen. De én bízom benne, hogy a törvényalkotók és akik kimondják a végszót, azok számos fórumon még megfuttatják, és kíváncsiak lesznek a szakma minden képviselőjének véleményére.”-mondta Gaál Zoltán a Dreher Étterem Söröző társtulajdonosa.
A kötelező szervizdíj bevezetéséről egyelőre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége nem döntött. A javaslat elfogadása esetén a díjat a vendéglátóknak jól látható helyen, az étlapon vagy a számlán kell feltüntetni.