Egy híján 10. Kárász napot rendeztek szombaton Tiszaderzsen. A 9. halétel készítő és hagyományőrző nap jelentőségét a földművelésügyi miniszter is méltatta.
“Megtakarítani, besózni, hagyni egy félórát, egy órát állni, utána bő forró olajban sütni. Kárász, keszeg, ponty. Ez a legjobb sülve.”” Marika szerint semmi ördöngős nincs a hagyományos halsütésben. Vagy mégis? … Jófajta hazai nyersanyagra van szükség. Friss tiszai halhúsra ami terem bőven a vízben. Jól lehet hozzá jutni sem nehéz, mégsem eszünk eleget belőle. Éves halfogyasztásunk alig haladja meg a 6 kilogrammot ami bár még mindig kevés, mégis duplája a tíz évvel ezelőttinek. A tiszaderzsi Kárász Nap egyszerre szolgálta a halételek népszerűsítését és a környék hagyományainak felelevenítését. “”Ezek olyan értéket képviselnek amelyek adott teleülés, adott tehetség vonatkozásában az identitásunk része is, de részei a magyarság közös kultúrájának is- eleven örökség tulajdonképpen és én látom azt, hogy ide mindig nagyon sokan jönnek akik szeretik a halételeket, szeretik a finom sült halat azok számára is egy igazi ünnep a Tiszaderzsi Kárász Fesztivál.””- mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tiszaderzsi Kárász napon adták át a Legszebb Konyhakert Mozgalom regionális díjait. “”Sokan mondják azt, hogy nem is érdemes kertészkedni, sokkal egyszerűbb megvenni a boltból a zöldséget, gyümölcsöt. Hát lehet, hogy egyszerűbb de biztos, hogy drágább és nem olyan finomat fogyasztunk.”” A hungarikumok tárát gazdagító tiszai halászlé mellett tehát itt az ideje a kerti munkák ismételt népszerűsítésének is. A Tisza- tó régió ebben is példát mutathat- ezt bizonyítja, hogy évről-évre egyre többen jelentkeznek a felhívásra. ”