Hat éve nem volt olyan jó dinnyetermés Heves környékén mint idén. Az ország kiemelt termőterületei közé tartozó felső Jászságból a fővárosba is jut a gyümölcsből. A termelők szerint nem csalódik aki megkóstolja az idei szabadföldi dinnyét.
Erdőtelken jártunk. A felső Jászság és a bükk- alja közé ékelt kistelepülés határban Slakta Gyula őstermelő mutatja milyen a friss, szabad földi dinnye.
“Nagyon nehezen indult, nagyon megszenvedtük- mink ezt úgy mondjuk, hogy guggoltak a palánták mikor kipakoltuk és volt egy pillanat amikor azt hittük, hogy ez az év ez el fog szállni. Valami végett a jó Isten ránk nézett és nagyon egyenesbe tette ezeket a dolgokat. Rendkívül jó időjárás volt a dinnyére és hihetetlen dolgot produkált a dinnye.””- mondja Slakta Gyula őstermelő.
Az öt hektáros dinnyeföldről a környező települések mindegyikére szállítanak. Kilóját jelenleg 168 forintért adják. A fólia alól két hete, szabad földről négy napja szedik a gyümölcsöt. A gazdálkodó nem bíz semmit a véletlenre. Magyarázatot kaptunk a piacon vásárolt dinnyék héján is gyakran látható vágás eredetére is.
“”8- 10 napos állapotában lejelöljük, számolunk, hogy mikor van kész a dinnye és akkor ahoz képest kezdjük el a szüretet.””
Slakta Gyula szerint 2011- óta nem volt ilyen jó a dinnyetermés. Ki kell tehát használni az idei szezont termelőnek és vásárlónak egyaránt. ”