Karcagi birkafőző fesztivál

Rekordszámú nevezés érkezett a 19-ik karcagi birkafőző fesztiválra. 259-en gondolták úgy, hogy elkészítik az ország legjobb birkapörköltjét. Ahogyan Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta: a birkapörkölt ma már Hungaricum, népszerűsége megegyezik az íjászattal és a számítástechnikai fejlesztésekkel.

Az idei karcagi birkafőző fesztiválra rekordszámú nevezés érkezett. 259 csapat gondolta úgy, hogy fakanalat ragad. Több száz birkát vágtak le, és több, mint 520 bográcsban főtt az étel. A jó birkapörkölt titkát azonban mindenki igyekszik megőrizni. “A titok a gyakorlás, sokat kell főzni, hogy az ember tudja amikor ránéz, hogy mi kell bele. A másik, hogy bátran kell csinálni.” -mondta SZABÓ PÉTER. A zsűri elé különleges birkapörköltek is kerültek. Volt amelyikbe kölest tettek, a másikba rengeteg babérlevelet, köményt vagy aludttejet. A zsűri ezeket ma ezeket nem szerette, de figyelte a színt, az ízt és az állagot. “”Mindenki hozta a maga formáját, a külföldiek hozta a saját ízvilágát.”” -mondta BENKE LÁSZLÓ mesterszakács, a zsűri elnöke. A kondérok mellett a helyi hagyományőrzők is elhozták portékáikat. Fafaragók, sajtkészítők, hímző és tűzzománc készítő mesterek remekeiből lehetett vásárolni. A karcagi birkapörkölt és a hozzá kapcsolódó népi műveltségi érték visszaviszi az embert a nomád életbe -mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter: “”A karcagi birka pörkölt az legalább annyira népszerű és elismert mint a honfoglaló magyar íj, a magyar íjászat vagy a solymászat. Tehát ugyanabba a régi pusztai, nomád örökségbe tartozik, amely nekünk kunoknak szívünkhöz közelálló, különleges érték. És ahhoz, hogy az érték fönnmaradjon generációk odafigyelése és a tudás átörökítése szükséges.”” Nem csak egy ételről van szó -hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Azok akik részt vesznek a fesztiválon mindannyian hozzátesznek valamit a magyar hagyományokhoz: “”A birkafőző fesztivál a magyar hagyományok része, de nem csak a főzésről szól, hanem a társas kapcsolatokról is.”” Az idei birkafőző fesztiválra is több tízezren voltak kíváncsiak, talán nem véletlenül. Annak ellenére, hogy 2016-ban hazánkban az egy főre eső birkapörkölt mennyisége alig érte el a fél kilót, a magyar embernek mindig kedvenc étele volt. ”

Előző Zseblámpás tárlatvezetés a Reptárban
Következő Adomány átadó a Hetényiben

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás