Javul a kenyerek minősége holnaptól

Jobb minőségű kenyeret fogyaszthatunk június 22-től. A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó előírása többek között a rozs, a teljes kiőrlésű, illetve a tönkölykenyerek összetételében hoz változást. A liszt és a rozs tartalom mennyiségének változása mellett a só aránya is módosul a pékárukban.

A rozskenyerek esetében 40%-ról 60%-ra, a rozsos termékekben pedig 15,1%-ról 30%-ra emelkedik a rozstartalom holnaptól. A legnagyobb változás azonban egyre népszerűbb és egészségesebb teljes kiőrlésű kenyerek esetében következik be. Az adalékok mértékének módosításával nő a kenyerek tápértéke, ami a lassabb felszívódást eredményez, ezzel segítve az egészséges táplálkozást.

“A régi törvény szerint az van megállapítva, hogy 5% teljes kiőrlésű liszt mellett: rozsliszt, tönköly liszt vagy bármilyen liszt, teljes kiőrlésű rozs liszt kellett, hogy legyen benne. Ezt felemelték 60%-ra. Ez a legjelentősebb változás, ami történt.”- Mondta Kovács Péter a Lipóti Pékség vezető technológusa.

A házi kenyér elnevezés is megszűnik. A vásárlók ezeket a termékeket a pékségek és az üzletek polcain ezentúl fehér, illetve búzakenyér néven találhatják meg. A szabályozás a kenyerek só tartalmának további csökkentését is tartalmazza.

“Ez két ütemben zajlik. Ez azt jelenti, hogy szárazanyagra számolva csökkentik le a só tartalmat. Két évvel ezelőtt ez 2.7 % volt, most ezt levitték 2%-ra. Ez azt mondják, hogy az egészség miatt, van de azt gondolom, hogy a só kell a kenyérbe, mert ez adja az ízt, illetve sikér javító hatása van.”- Tette hozzá Kovács Péter.

A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, valamint a só mennyiségét 100g készítményre vonatkozóan 2016 decembere óta kell feltüntetni tüntetni a csomagolt árukon. Ez az előírás június 22-től a csomagolatlan termékekre is vonatkozik.

Előző Lámpás lesz a zebra a Széchenyin,a piros iskola előtt
Következő Kevesebb lesz a baleset, és gyorsabban is lehet haladni

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás