Megkezdődött az eperszezon

Megkezdődött az eperszezon. A piacon és boltok polcain egyre több magyar árut találhatnak már a vásárlók. A tavaszi fagykárok miatt azonban idén kevesebb és drágább termésre kell számítani.

Kétféle eperfajtát szerezhetnek be azok, akik Szandaszőlős határában vásárolnak epret. Az egy hektáros területen május eleje óta szedik a fóliás epret, de a héten már a szabadföldi szezon is megkezdődik. A kedvezőtlen időjárás miatt a termelők többsége az idei szezonnal nem elégedett.

“A mostani szezon nem olyan jó mint a tavalyi, mert az 50%-a a tőállománynak elfagyott. Úgyhogy kevesebb lesz a termésünk.”- Mondta Ürökdiné Jobbágy Erika.

Eperrel teli ládák várták ma a piacra látogatókat is. A vásárlók között voltak, aki a nagyobb, és akad olyanok is, aki a kisebb szemekre esküsznek. A legtöbben a kedvező ár mellett az édes és a szabadföldi termést keresték.

“A nagyobb szeműt keresem. Elég változó 800 forintól 1200 forintig láttam a piacon. Itt most elég jó árban van.”- Mondta Horváth Bertalanné.

“Árak elég magasak még, de lesznek majd szebb és alacsonyabb árak. De egyébként 800 és 1200 forintért már így is meglehet venni. A szabadföldi a jobb, ízletesebbek.”- Tette hozzá Csitári Csaba.

A múlt héten 1 kiló epret még 1800 forintért kínáltak, ma azonban már 800 forintért is beszerezhető volt az egyes standoknál. A termelők szerint nagy a kereslet a gyümölcs iránt, aminek az is kedvez, hogy a héten az árak csökkentek. Az idei főszezon a becslések alapján azonban 1 hónapnál nem tart tovább.

“Nagyon keresik és most az árai is lement. Most 1000 és 1200 forintért is lehet kapni epret, sőt még 900 forintért is.”- Mondta Cseh Albertné termelő.

“Az ára eléggé alacsony, 1200 forint most. A minősége: sajnos a jég megtette a hatását, illetve a víz is rontott rajta. Úgyhogy idén nem igazán jó.”- Tette hozzá Sólyom Józsefné termelő.

A magyar eper mellett a piacokon még mindig megtalálható a jellemzően görög és spanyol áru, ami még mindig problémát jelent a hazai termelőknek. A külföldről behozott termés azonban puha állaga és kevésbé intenzív színe, illetve íze miatt könnyen felismerhető.

Előző Idén is lesz nyári gyermekétkeztetés
Következő Honvéd Kulturális Egyesület kiállítás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás