Első alkalommal szervezték meg a házi készítésű sörök versenyét a Söráriumban. Az országból csaknem 70 -féle sörkülönlegességet küldtek a nevezők. A legjobb végül egy pécsi sörfőző markáns, hordóérlelt” Imperial Stoutja ” lett. A verseny célja a Sörárium népszerűsítésén túl, hogy a magyar sörfőzők megmutassák magukat és visszajelzést kapjanak munkájukról.
Stout, Porter, Pale Ale, Ipa, gyümölcsös és búza. Ebben a hat kategóriában hirdették meg a szolnoki Sörárium első házi sörfőző versenyét. Manapság egyre nagyobb divatja van a házi, kisüzemi sörfőzésnek. Szolnokon jelenleg kilencen foglalkoznak házi sörfőzéssel, országosan azonban több ezren – bemutatkozásra viszont nincs sok lehetőségük.
“Azért rendeztük meg ezt a versenyt mert hazánkban bár van házi sörfőző verseny egy nemzetközi, de ott a kategóriák nagyon szűkek. Nálunk viszont pont azért hogy bárki indulhasson, az is aki élete első második sörét főzte, meg tud jelenni.” – mondta Molnár Róbert sörnagykövet.
Nagyon fontos a visszajelzés – folytatta a sörnagykövet, enélkül ugyanis nehéz a hibát kiküszöbölni. Mind a hat kategóriában díjazták az első három helyezettet, ezenkívül abszolút győztest is hirdettek. A győztes sör egy “imperial stout”, magas alkoholtartalmú, sűrű fekete színű különlegesség. A győztes sört a Söráriumban is lefőzik és kínálják majd – ígérik a szervezők. A versenyt hagyományteremtő szándékkal szervezték, abban bízva, hogy azoknak is felkeltik az érdeklődését a kedvelt nedü elkészítéséhez, aki eddig nem akart, vagy nem tudott belevágni. Hazánkban bárki szabadon, adómentesen főzhet ezer liter sört. Ehhez pedig nem kell más, mint egy két lábas, némi komló és maláta.