Második alkalommal szervezte meg a városi disznótorost az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. Vasárnap délelőtt friss, helyben sütött disznóságok, kolbásztöltő bemutató várta a szolnokiakat. Az esemény célja, hogy a városi emberek is megismerjék egy hagyományos falusi disznóvágás menetét.
A népszerű helyi termékek vására mellett ezúttal látványos városi disznótoros várta a szolnokiakat. A malacot kora reggel szállították az Agóra előtti térre, ahol hagyományos módon dolgozták fel.
A legtöbb városi ember nem tudja, hogyan zajlik egy disznóvágás, hogyan kell a húst darabolni, a hurkát, kolbászt fűszerezni, majd tölteni. – mondja Bodor Imre, aki segítőivel bonyolította le a második városi disznótorost.
“Elég sok nézelődő volt, a mai fiatalok már nem tudják a hízóvágás rejtelmeit. Mert az ugye reggel kezdődik faluhelyen, pálinkaivással. Majd a hízó fogásával. ”
A helyben sütött disznóságokat, így a tepertőt, pecsenyét, csülköt, sőt a frissen készült toros és töltött káposztát is megkóstolhatták a szolnokiak. A húsok mellé szilvalekváros papucsot, forralt bort, pálinkát kínáltak.
Az esemény célja, hogy a városi emberek is megismerjék egy hagyományos falusi disznóvágás menetét.