A kenyér és a tej útja. Egységesítették az élelmiszerek megfigyelését Magyarországon. A szigorított intézkedésre azért volt szükség, hogy kiszűrjék az illegális termékek forgalomba kerülését. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság a gabona betakarításától a kész termék előállításáig nyomon tudja követni annak útját.
Az élelmiszerlánc felügyelet nem új Magyarországon, mégis most lett egységes. Egy szeptember elsején hatályba lépő törvény értelmében ezt a feladatot ezek után az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság végzi. A hatóság követi az alapanyag útját -legyen az gabona, vagy állati eredetű termék- egészen az előállítástól a végső stádiumig, azaz amíg a vásárló elé kerül. Ez a folyamat azonban nagyon nehéz, hiszen csak Jász-Nagykun-Szolnok Megyében évente több ezer ellenőrzést kell elvégezniük. Figyelniük kell a takarmányt előállító, feldolgozó és forgalmazó cégeket, az állattartó telephelyeket -csak ezekből több száz található a megyében- de rendszeresen fel kell keresniük az állati eredetű élelmiszer előállítókat és a lista ezzel még nem ért véget, ugyanis a több mint 5200 kereskedelmi és vendéglátó egységet is az igazgatóság felügyeli. Mindez a vásárló érdekeit szolgálja. Arról pedig, hogy valóban ellenőrzött minőséget kapunk-e bárki meggyőződhet. A csomagolt termékeken ugyanis a gyártó cég azonosító számának szerepelnie kell. A csomagolatlan élelmiszereken azonban semmilyen azonosító nem szerepel. Ilyenkor az eladónak, ha a vevő kéri, kötelezettsége felvilágosítást adni a termék származásáról. A rendszeres ellenőrzések célja pedig, hogy kiszűrjék a szabálytalanságokat, hogy ne fordulhassanak elő például átcímkézések. A törvény ellen vétkezőket minimum 15 ezer, maximum 2 milliárd forintra bírságolhatják.