Van mit tanulni. Somme megyében járt a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Agrárkamara delegációja. A mezőgazdasági szakembereket főképp a kenyérgabona termésátlaga közötti különbség okai érdekelték.
Hasonlítunk… Vagy mégsem? – Francia testvérmegyénket a helyiek az ország éléstárának is nevezik lévén, hogy itt találhatók a legjelentősebb mezőgazdasági területek- itt aratják a legtöbb kenyérgabonát. De hogyan.. s valójában mennyit is? Többek közt erre a kérdésre kereste a választ a 10 éves kapcsolatra támaszkodó megyei agrárkamara delegációja közelmúltban. A terméseredmények igen beszédesek: míg odakint a 7 tonnás hektáronkénti átlag gyenge közepesnek számít- addig nálunk 3- 4 tonnáért is imádkozni kell az égiekhez. Az okok között az éghajlat és a csapadékmennyiség kedvezőbb alakulása is közrejátszik- ugyanakkor van mégegy fontos dolog: a francia gazda nem él a korszerű gépek bűvöletében. Megbecsüli a régit, karbantartja azt, s csakúgy mint a nekünk ósdinak tűnő gazdasági épületeket mindaddig használja amíg az kifizetődő. Becsüli a „vant”, örül az újnak- s talán épp ez az ami Európa egyik legeredményesebb gazdálkodójává avatja.