Még mindig szokatlan látványt jelentenek a bodzaültetvények. Mindez nem véletlen, a bodza mesterséges termesztésének hazai előzménye mindössze bő két évtizedre tekint vissza. A késő tavasz egyik jellegzetes növényének jelenléte és virágjának illata azonban egyre meghatározóbb, az ültetvények ugyanis biztos hozamot ígérnek.
Lassan virágba borulnak a bodzabokrok, a tányérok már megjelentek a növényeken. Az ültetvények Magyarországon egyre kevésbé, Jász-nagykun-Szolnok megyében azért még mindig kuriózumnak számítanak. Bodács István Rákóczifalva határában azonban nem virágjáért, hanem terméséért, azaz bogyójáért telepítette a fa nagyságúra is megnövõ növényt. A bokrokat két ütemben ültette a gazda 5, illetve 4 évvel ezelőtt. A bodza sajátosságaiból adódóan azonban szüretelni csak az elmúlt két évben lehetett. 2006-ban mintegy 110 mázsa termett a 7 hektárnál valamivel nagyobb területen, tavaly ennél sokkal többet, 280 mázsányit tudtak szüretelni. Ez lehetett volna jóval több is, az aszály azonban itt is közbeszólt. Az idei kilátások hasonlóan kedvezőek, és bár a korábbi értékesítéssel sem volt probléma, minden bizonnyal tovább javítja a termelő helyzetét, hogy ettől az évtől bioként árulhatja a termést. A termést itthon veszik át, ám a bodza további hasznosítása még mindig külföldön történik. A bio minősítés viszont évekre előre garantálhatja a biztos piacot és a magasabb értékesítési árat – Bodács István legalábbis ebben nagyon bízik. Az augusztus végi, szeptember elejei szüretet követően mindenesetre kiderül.