Habos isler és sarokház

Habos isler és sarokház. Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Damjanich János Múzeumban. A tárlat időutazásra hívja látogatóit, hisz a Tünde cukrászda 100 éves történetét mutatja be. Az 1911-ben nyílt cukrászda még ma is a szolnokiak egyik kedvelt találkozóhelye.

Hömpölygött a tömeg a Damjanich János Múzeumban, rengetegen kíváncsiak voltak az intézmény szerdán nyílt Habos Isler és Sarokház című kiállítására. A kunszentmártoni születésű Kádár Kálmán cukrász 1890-ben alapította meg üzletét Szolnok főutcája, a Szapáry utca elején álló földszintes, eklektikus lakóház utcai frontján. Több mint 100 éve folyamatosan működik a szolnokiak egyik kedves találkozóhelye, a Tünde cukrászda. A múzeum kiállítással szeretné a cukrászda és a város elmúlt évszázadát megidézni. „A címben egy kicsit csavar is van, mert a sarokház és a habos isler is egy sütemény, a sarokház kifejezés egy kicsit utal arra is, hogy ez egy kicsit a szolnoki belvárosról, a kádár cukrászda környékéről szól, igyekszik bemutatni azt, hogy a szolnoki polgárok mit láthattak a cukrászdában üldögélve.„ – mondta Gulyás Katalin, a kiállítás szervezője. A kiállítás négy időszakot mutat be mind a cukrászda, mind Szolnok történetéből. A tárlat bepillantást enged az 1910-es évekbe, a cukrászda fellendülésének, Szolnok erőteljes városiasodásának időszakába, bemutatja a Tünde virágzó korszakát az 1930-as években, valamint az államosítás illetve a rendszerváltás utáni cukrászdai, városi hangulatot. A cím tehát valóban csalóka, a csokoládéval bevont, fenséges, szolnoki habos isler továbbra sem a múzeumban, hanem a cukrászdában várja rajongóit.

Előző Adomány Böjte Csaba gyermekotthonainak
Következő Megyei Tudomány Napja

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás