Még tart a dinnyeszezon, de ha ilyenkor finom dinnyét akarunk enni a minőségi termést kell választani, aminek persze az ára is borsosabb. Huber István szapárfalui őstermelő még mindig szedi földjén az őszi dinnyét, melyek akár 20 kilósra is megnőnek.
A dinnye méretéhez illő nagy késsel vágja ketté ezt a csaknem 20 kilós dinnyét Huber István. Érett, ropogós, úgynevezett grizzly fajtájú – ez hetek múlva is ehető lesz. Ellentétben kisebb, kerekebb társával. Hiába tűnik keménynek a dinnye, a magnál már kásás, szivacsos – ilyenkor már ezért nem érdemes az olcsó termést venni, annak ugyanis a nagyrésze ehetetlen. Nem úgy, mint ezek a nagyobbak. Legyen az akár a klasszikus piros vagy a sárgabelű. A sárgabélű is kiváló minőségű, érett, édes – ezek is átlagosan 15 kilósak. Ez pedig már az a föld, ahol ezek a nagy méretű dinnyék teremnek. Még most is sorakoznak egymás után a pirosbélűek. Az egyik dinnyének az úgynevezett bajusza még zöld, az éretlen, amelyiknek már száraz az szedhető és szeletelhető – no meg persze kóstolható. A nyári dinnyék augusztus 20-án elfogytak, ezek már az őszi dinnyék.
Huber István őstermelő: “Amiket most szedünk ezeket június 15-én palántáltuk. Most kezdenek érni az őszi dinnyék, a szeptemberi melegnek köszönhetően jobb az íze a dinnyének, mint nyáron volt. Mert júniusban olyan hűvös volt az időjárás, hogy nem érte el a 25 fokot. Most meleg van, teljesen megváltozott az időjárás. A Lőrinc nap az őszi dinnyének nem számít, itt ez Halottak napjáig, november 1-ig élvezhető lesz a dinnye íze. Ropogós, lédús, édesek.”
Ezen a földön még legalább két hétig dolgoznak majd, addig ugyanis még érik a dinnye. Leszedése után pedig még hetekig lehet úgy tárolni, hogy finom édes maradjon, így István szerint akár még november elsején is ehetünk édes, hazai dinnyét.