Szerdától apró, de a szakemberek szerint hosszú távon nagyon is jelentős változást tapasztalnak a vásárlók: a baromfitermékek származási helyét is apró zászlókkal kell jelölni az üzletekben. Az intézkedéstől a kereskedelmi- és agrárszakértők azt várják, hogy növekszik majd a kiváló minőségű magyar élelmiszerek iránti kereslet.
Ma délután még zászló nélkül kínálták a baromfitermékeket az egyik szolnoki élelmiszerüzletben. Zárás után azonban minden egyes szárny, mell, far-hát mellé apró kis zászló kerül- mutatva a termék eredetét. Az Agrárminisztérium rendeletmódosítása januártól elsőként a sertéshúsoknál vezette be a szigorítást: a kereskedőknek nemcsak az előrecsomagolt, hanem a pultból kínált termékek származási országát, illetve eredetének helyét is jól látható módon, táblán kell jelölni, egyúttal meg kell jeleníteni a származási ország zászlóját. “Július 15-étől újabb termékköröknél teszik kötelezővé a származási információk jelölését, a húsok esetében a juh, a kecske és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet. A nem előrecsomagolt, Magyarországon termesztett zöldség és gyümölcs esetében pedig nem elég a származási országot szövegesen feltüntetni, de július 15-től az országzászlót is meg kell jeleníteni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti”- olvasható a szakminisztérium közleményében. Nagy István agrárminiszter reményei szerint a jelölések segítik a fogyasztót a tudatos vásárlásban, és amikor magyar áru mellett döntenek, akkor a minőséget, a megbízhatóságot, a biztonságot és az ellenőrzött terméket választják. Magyarországon évente közel 2 millió tonna zöldséget és kilencezer tonna gyümölcsöt termelnek az egyéni-, családi vállalkozások, valamint a mezőgazdasági nagyüzemek. Ennek a mennyiségnek a fele kerül friss termékként a piacokra, üzletekbe.