Nem kell lemondani a húsgombócról és a paradicsomszószról sem, legfeljebb kevesebb cukor és só lesz bennük. Kedd óta szigorú szabályozás szerint készülnek többek között a gyermekétkeztetés menüi is. A rendelet értelmében csökkenteni kell a felhasznált só, cukor, zsír és olaj mennyiségét.
Első hallásra semmi különös sem volt a Pitypang Óvoda mai ebédjében. A sertéspörköltnek és csontlevesnek viszont az volt a különlegessége, hogy kevesebb zsírral és sóval készültek, mint az elmúlt években. A szeptember 1-től hatályos közétkeztetési rendelet határozza meg, hogy mit tartalmazhat, és mit nem az bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban felszolgált étel. A napi energiamennyiségnek például maximum 30 százaléka származhat zsiradékból, a hozzáadott cukor legfeljebb 8 százalék lehet. A Zagyvaparti Óvoda konyháján készült ételeket 13 óvodában szolgálják fel, így a változatosságra és a speciális igényekre már eddig is fel kellett készülnie az üzemeltetőnek. Az eheti étlapon többek között majorannás szelet, brokkolikrémleves, de brassói és borsópörkölt is szerepelt. Az egészségesebb összetevőkből főzött ételek mellett a nyersen feltálalt zöldségek mennyiségét és gyakoriságát is növelik. Ezentúl akár már a tízórainál és az uzsonnánál is találkozhatnak a gyerekek nyers paprikával, paradicsommal, hagymával, retekkel és uborkával, valamint mindhárom étkezésnél bővülni fog a felszolgált szezonális gyümölcsök fajtája és mennyisége is. Szolnok 19 óvodájába 1957 gyermek jár, akik mostantól az eddiginél is egészségesebb ellátásban részesülnek. További jó hír a szülők számára, hogy tovább bővült a kedvezményes étkezésre jogosultak száma, így a gyerekek közel 80%-a kaphat ingyenesen enni.