Elindult a Kárpát-medence kenyere program

Ma délután kezdetét vette a Szolnok Televízió „Megsütjük a Kárpát-medence kenyerét„ című két napos televíziós rendezvénysorozata. A Művésztelepen felállított székely kemencében ma az a 250 kilogrammos óriáskenyér sül meg, melyet holnap a megyei közgyűlés elnöke visz majd Kolozsvárra. A zentai kovászból, beregszászi forrásvízből, Révkomáromi pityókából, Parajdi sóból és alföldi lisztből készülő Kárpát-medence kenyere éjjel kerül majd a kemencébe.

Délután egy órakor köszöntötték kollégáink a Művésztelepen összegyűlt érdeklődőket és a televízió nézőket. A Szolnok Televízió szervezésében – immáron ötödik alkalommal öt határon túli és egy lipóti pékmester együtt dagasztja meg a 250 kilós pityókás cipót, a Kárpát- medence kenyerét. A 250 kilós óriáskenyér Diószegi László vezetésével készül, aki a kezdetektől fogva segíti a program lebonyolítását. A sepsiszentgyörgyi pékmester napokkal ezelőtt érkezett Szolnokra, hogy kellőképpen előkészíthesse a kenyérsütést. A Kárpát-medence kenyere már tavaly is mintegy 200 kilogrammot nyomott, most azonban 50 kilogrammal még nehezebb lesz. A határon túlról érkezett pékek számára nagy szakmai kihívást jelent a kenyér megsütése. Ma azt a 250 kilogrammos kenyeret sütötték meg, melyet holnap Kovács Sándor visz majd el Kolozsvárra. A megyei közgyűlés elnöke azt monda: a Kárpát-medence kenyere program az egész magyar nemzetet összefogó rendezvény. A televíziós rendezvénysorozat holnap reggel 8 órakor folytatódik a Művésztelepen. Az első 200 vendégnek diószegi cipóval és pálinkával kedveskedünk. A Kárpát-medence kenyere várhatóan délelőtt tíz órakor sül majd meg. Az eseményen köszöntőt mond többek közt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke is. A kilátogatókat egész nap érdekes programok, színpadi bemutatók várják. Megszervezzük egyebek mellett hagyományos pék és kispék versenyünket is. A kárpát-medence kenyerét a délutáni órákban szállítjuk át a tisza-parki nagyszínpadra este hét órakor pedig Szalay Ferenc polgármester segítségével felszeleteljük és szétosztjuk a szolnokiaknak.

Előző Folytatódik a hangár építése a Reptárban
Következő Éjszakai kenyérdagasztás+ elvitel

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás