Idén is megsütjük a Kárpát-medence kenyerét. A székely pékek már egy kisebb próbakenyeret is sütöttek, ma pedig elkezdték az 50 kilógrammos cipók készítését.
Ez a 20 kilós kenyér már itt Szolnokon sült meg. Ez csak egy próba volt a nagy cipó sütése előtt. Diószegi Lászlóék ezzel azt vizsgálták, hogy mennyire éget a kemence.A 20 kilos kenyér összetevőiben is hasonlít a Kárpát-medence kenyeréhez, méretében viszont kicsit sem, hiszen utóbbi minden eddiginél nagyobb 250 kilogrammos lesz.A 250 kilósnak viszont nem lesz elég, ahhoz 400 fok kell – tette hozzá a Diószegi László pékmester. Elmondta azt is, hogy ma este már elkezdik sütni azokat az 50 kilós kenyereket, melyeket majd a programhoz csatlakozó településekre viszünk. Holnap pedig már a kolozsvári testvérkenyér tésztáját kezdik gyúrni. A hátrokon átívelő rendezvényünkön 19-én és 20-án is színes zenei és táncprogramokkal, képzőművészeti és kispék versennyel, dartssal, íjászattal és kirakodóvásárral is várjuk a kilátogatókat. 20-án reggel 8 és 9 óra között az első kétszáz érkező egy ünnepi székely cipót kap ajándékba. Este 19 órakor lesz a kenyéráldás a Tisza-parki nagyszínpadon, a Szolnok TV mind a két napon élőben közvetíti az eseményeket.