Sepsiszentgyörgyön jártunk

Idén is Parajdról érkezett a Kárpát-medence kenyerének egyik fontos alkotóeleme, a só. Stábunkat Kolozsváron is várták, ahol a Kolozs megyei gazdák által összegyűjtött lisztet adták át a program egyik megálmodójának Diószegi Lászlónak. Utunk Sepsiszentgyörgyre is elvezetett, ahol a Diószegi Pékségbe is ellátogattunk.

Erdély történelmi központjában, egyben legjelentősebb városában, Kolozsváron járunk. A Kolozs megyei gazdák is hozzájárulnak a Kárpát-medence kenyeréhez. Diószegi László pékmesternek több zsák lisztet adtak át.Csakúgy, mint tavaly idén is viszünk ki egy óriáscipót. A 250 kilogrammos kenyér testvérét Kolozsváron szegig majd meg augusztus 20-án a Magyar Napokon.Kolozsvárról utunk – festői tájakon keresztül – Parajdra vezetett. Vannak, akik a bányából megvett sótömböket otthon dolgozzák fel.De a tömbökből, darálás után, készül étkezési só is.A Kárpát-medence Kenyerébe kerülő só természetesen rendelkezik a román egészségügyi minisztériumi engedélyével és a Székely Termék Tanúsítvánnyal is.Parajdi só kerül tehát majd a Kárpát-medence 250 kilogrammos kenyerébe, ezzel az összetevővel indultunk tovább Sepsiszentgyörgyre. Itt Diószegi László pékmester már ismerősként fogadott minket.Itt a Diószegi Pékségben is sül majd több 50 kilogrammos cipó az ünnepre, de már készülnek a szolnoki, 250 kilogrammos kenyér megsütésére is.Sepsiszentgyörgy a kezdetek óta résztvevője a programnak, a városban büszkék rá, hogy képviselhetik az erdélyi magyarokat. Sokat jelent számukra az összetartozás szimbóluma.Ahogy a több millió búzaszem találkozik a kenyérben, úgy a magyarság is egyesül augusztus 20-án – mondta Szabó Lajos plébános.Erdélyből sóval tértünk haza, melynek ízével, a Kárpát-medence Kenyerét megkóstolva, a szolnokiak majd augusztus 20-án este találkozhatnak.

Előző Lakossági fórum az Alcsi-szigeti városrész csatornázásáról
Következő Strandolók a kánikulában

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás