Vágás, darabolás, fűrészelés a Művésztelepen. A szobrászok és festők rendhagyó módon egy 150 kilós húsmalac anatómiáját tanulmányozták szombaton, melynek végül minden porcikáját megették.
Vércseppek jelzik a Művésztelep padlóján a szombati programot. Egy disznó feldolgozása volt a festő- és szobrászművészek feladata. Minden precízen, pontosan a terv és beosztás szerint. Itt pedig már az íncsiklandó sült hagymás vért kínálják a vendégeknek. Mert minden disznó megérdemli, hogy egyszer egy évben bevigyék a házba.
Délelőtt már javában fűrészeltek, daraboltak a művészek .
Koszta József világhírű festő szokásából lett hagyomány Szolnokon is. Õ ugyanis bárhol járt, minden évben vágott malacot.
Nem áll távol sem a szobrászoktól , sem a festőművészektől a feldolgozás folyamata.
Férfierő, éles szerszám és jókedv. Az eredmény pedig csodálatos látvány és illat.
A töpörtő mellett gőzölög a forralt bor és a savanyú káposzta is várja, hogy a feldarabolt hússal toros káposztává érjen össze az üstben. A hagyományos művésztelepi disznótor idén is nagy sikert aratott.