Most már egyáltalán nem lehet transz-zsírsavat tartalmazó élelmiszer sem lehet a boltok polcain. Az élelmiszerlánc biztonsági ellenőrök ma is vettek mintákat, de a tapasztalatok szerint nyugodtan vásárolhatunk és ehetünk akár nápolyit vagy helyben sütött süteményt, kakaós csigát is.
Ez itt az a transz-zsírsav, azaz telítetlen zsírsav, melynek molekulái tartalmaznak szénatomok között átellenes ( transz) kettős kötéseket.
A kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Az utcán megkérdezett átlagember erről azonban nem sokat tud.
Egy 2014. február 18-án hatályba lépett rendelet egyévi türelmi ideje lejárt, ezért mostantól egyetlen transz-zsírsavat tartalmazó élelmiszer sem lehet a boltok polcain.
Az Európai Unió országai között Dánia és Ausztria után harmadikként Magyarországon szabályozza ezt törvény.
Az ipari méretekben előállított zsírsav ugyanis megemeli a rossz koleszterin arányát a szervezetben. Akár napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív és érrendszeri megbetegedések lehetőségét.
A hatóságok egy éve ellenőrzik az üzleteket, gyártókat, és bírságolhatnak is.
Előfordultak figyelmeztetések is, de ma már biztonsággal vásárolhatunk az üzletekben és ehetünk akár nápolyit vagy helyben sütött süteményt, kakaós csigát is, sőt már a margarin gyártók változtattak a technológián.