A koronavírus-járvány miatt szünetel a Helyi Termékek Vására az Agórában. A kulturális központ ezért facebook csoportot indított, ahol az árusok és a vásárlók megtalálják egymást. A termelők most átálltak a házhoz szállításra, de így is érezhető a kereslet visszaesése.
Egy cím a mai negyvenből. Dankó Adrienn is házhozszállítással értékesíti termékét, ő céklalevet készít és árul. Korábban piacokon lehetett hozzájutni, most azonban át kellett állnia a kiszállításra.
“Meghoztam a céklalét! Óóóó köszönöm szépen!”
Kovács Viktória az immunrendszerének erősítése érdekében választotta a céklalevet, ezúttal nem a piacon, hanem az interneten.
Kovács Viktória: “így megoldható házhozszállítással, hogy például egy ilyen finom céklalevet megkapjunk és, ha nem lenne ez nem tudnánk ezt inni és ez szerintem nagyon fontos.”
Dankó Adrienn egy nap 600 liter céklalevet készít egy nap alatt. A veszélyhelyzet előtt piacon árulta, most azonban erre nincs lehetőség, nem maradt más megoldás, mint a kiszállítás.
Dankó Adrienn: “Egy gyors átalakulásra volt szükség. Nagyon jól átgondolt lépéseket kellett tenni azért, hogy a jövedelmünk ne csökkenjen.”
Azonban így sem lehet úgy kihozni a gazdasági mérleget, mint a járványhelyzet előtt – érezhető a kiesés, a bevételek csökkennek.
Dankó Adrienn: “Mindenképpen egy nagy kiesés van így is és elveszi az időnket a gazdálkodástól az, hogy szervezni kell az utakat. Ez is jelentős tétel.”
Helyi Termékek Vására Szolnok – ez annak a facebook csoportnak a neve, melyet az Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ hozott létre azért, hogy a termelő és a vevő egymásra találjon a virtuális piactéren. Kézműves szappanok, sajtok a tanyáról, lekvárok, különböző mézek – mind megtalálható a csoportban. Azok a termelők, akik benne vannak, a házhoz szállítást is vállalják.
Üres a nagykörűi piac – itt szinte minden nap friss áruhoz lehetett jutni, ez is megváltozott a járvány óta, a piac zárva tart. így Kiss Lajosné sem viszi ki termékeit, ő már 10 éve készít lekvárt, szörpöt, befőttet. Rengeteg különlegességet készít – egyedi kérésre, most azonban ezek sem érkeznek úgy, mint korábban.
Kiss Lajosné: “Vannak érdeklődők és különleges kívánságok is, de most ez nem igazán, nem sok van.”
Lekvár csomagolás a konyhapulton, megrendelés még akad – ha kell kiszállítják a termékeket, de korántsem fogy annyi, mint a járványhelyzet előtt.
Kiss Lajosné: “Az üvegben eláll a termék, ha szükség van rá azt vállaljuk, hogy beszállítunk, tehát maszkkal és kesztyűvel megpróbáljuk ezt helybe vagy Szolnokra beszállítani, 30 km-es körzetben ez még belefér. Ezeket lehet fertőtleníteni, tulajdonképpen kívülről kell, belülről nincsen semmi baj.”
A termelők ráadásul időt is veszítenek, hiszen a kiszállítás és annak logisztikája is hosszadalmas. De most – mint azt mondták nincs – más választásuk.